Welkom, u kunt hier Inloggen of Registreer

Edam-Volendam Opinie

U bent hier: HomeForum home → Onderwerpen → Maatschappij → Thread

   

Er Is Niets Speciaals Aan De Volendammer Kermis

Totaal aantal reacties: 409

Geregistreerd 2014-01-21

PM

In een artikel in een lokaal krantje beschrijft een BV-er (‘Bekende Volendammer / voor wat dat waard is) wat er volgens hem zo speciaal zou zijn aan de kermis in de kom Volendam. Een evenement dat een week na de ‘Edammer’ kermis en vrijwel tegelijkertijd met allerlei andere kermissen alom in de regio en in het land plaatsvindt. Dezelfde attracties. Dezelfde gekkigheid. Niet erg uniek dus.

(quote:) De kermis is iets dat bij de Volendammers in het bloed zit. Een van generatie op generatie overgedragen oerdrift om je na een jaar lang hard werken, 4 dagen lang volledig over te geven aan een volksfeest dat zijn weerga niet kent.

‘Iets Dat Bij De Volendammers In Het Bloed Zit’ ? ‘k Denk het niet hè. Dat zit bij heel veel mensen all-over-the-world ‘in het bloed’. Niks Volendams aan. Bij nog veel méér mensen zit er overigens helemaal niets van deze gekkigheid in hun bloed want
die distantiëren zich graag van al die kermis-kul.Hoezo ‘oerdrift ?’

Vaststellen dat ‘jouw’ kermis leuker is dan al die 1000-en andere getuigt van een bekrompen en vooral naar-binnen-gekeerd klein wereldbeeld.

‘Na een jaar hard werken ?’ suggereert dat mensen die (volgens nogal discutabele normen)  niet ‘hard werkten’ niks op de kermis te zoeken zou hebben. Oi. Dat zijn er nogal wat.

(quote:) De kermiskriebels manifesteren zich al in juli, en als de kermis wordt opgebouwd wordt het een gevoel dat zich laat vergelijken met een kruising tussen verliefdheid en examenstress. De vraag ‘hoeveel dagen ga jij’ beheerst een week lang het dorp.

‘Hoeveel dagen ga jij ?’
Als je dit soort dingen schrijft ben je toch wel een beetje intellectueel beperkt. De geest van een kind die wakker wordt in het lijf van een volwassen man. Of zou het heimwee zijn naar iets (je jeugd) dat nooit meer terugkomt en daarom maar het verdriet daarover weg te drinken&te; lallen ? Het is blijkbaar een soort wedstrijd in wie het meeste geld heeft - het beste tegen drank kan en zich niet wil laten kennen - lees; zich randdebiel uit moet sloven en lachwekkend stoer doen. Ordinair puberaal haantjesgedrag dus.

De auteur vervolgt:
De lichamelijke opdoffers die je lichaam te verduren krijgt tijdens de kermis laat zich slechts vergelijken met het rijden van de Tour de France.

Als je zo’n vergelijking maakt ben je best wel van het padje af.
Aan de bar staan zuipen of een sportieve top-prestatie leveren: nogal een verschil.

(quote:) Op vrijdag begint ‘het peloton’ met de bedrijven-dag, de zogenaamde proloog. De baas trakteert zijn personeel dan op een feestavond en zij betalen hem soms terug met ruzies, opstootjes en blessures. Na 30 glazen bier wordt er openhartiger gediscussieerd dan op een bijeenkomst van Anonieme Alcoholisten.

Dat verschijnsel ‘baas&personeel;’ en ‘een tafel reserveren’ (in de kroeg) is niet zo leuk als hier wordt voorgespiegeld. Het gaat dan niet alleen om de excessen maar vooral om het feit dat als je niet meedoet je wordt weggezet als loser. Het is geen tractatie van de baas. Het is een drukmiddel. Collegialiteit wordt hier verward met groepsdruk. Een baas die dit niet zou doen wordt sociaal uitgekotst. Een collega die wegblijft verliest plaatsen in de rangorde van de groep.

Het lijkt mij ook veelzeggend dat mensen pas na 30 bier gaan zeggen wat ze denken. Ik ken hele volksstammen die dat nuchter al doen. Zijn remmingen (door de auteur ook benoemd)  kenmerkend voor dat zogenoemde/zogenaamde ‘Folledamse’ ?

De zin (humoristisch bedoeld ?) over AA lijkt een bijzin. Maar is de belangrijkste. Hoe verhouden alle inspanningen van onze ‘Moedige Moeders’ en alle subsidies /werkgroepen / promo’s / acties inspanningen / zorgen van ouders&opvoeders; / zorg en inspanningen van een overheid omtrent het alcohol-ontmoedigings-beleid zich tot deze oproep om maar eens lekker te gaan ‘drinke-totteme-zinke’ en dat óók nog te promoten ?

(quote:) Gelukkig is alles op zaterdagmorgen weer vergeten en vergeven, want om 8 uur ’s morgens staat er alweer een ochtendetappe op het programma in het verenigingsgebouw. In de middag is er even tijd om te slapen en te eten, waarna de avondetappe een aanvang neemt. Helaas staan er bij deze etappe vaak iets teveel ‘toeschouwers’ langs de kant.

Een interessante gedachte. ‘de exclusieve club’ waar de auteur zo graag bij wil horen is nog maar zo klein dat hij blijkbaar in een verenigingsgebouwtje past. Als je er niet bij wilt horen ben je opeens ‘helaas’ een ‘toeschouwer-langs-de-kant’. Je bent blijkbaar een slapjanus als je niet de volgende ochtend om 8 uur alweer aan het bier zit.

(quote:)Op zondag wordt de ‘Koninginnerit’ verreden. Om 11 uur ‘s morgens stappen de coureurs op voor een lange rit met diverse beklimmingen en afdalingen van de buitencategorie. Wanneer de renners rond drie uur ’s nachts afgepeigerd de finish bereiken is er maar weinig tijd om te herstellen. Maandagmorgen staat om 7 uur de afsluitende tijdrit alweer op het programma. Voor veel Volendammers is dit het hoogtepunt van ‘hun’ Tour. De uit het hele land toegestroomde ‘jassen’ zijn inmiddels ‘afgestapt’ en er zit nog zoveel bloed in het alcohol dat je na je eerste biertje direct alweer de juiste stemming te pakken hebt.

De vergelijking met het fietsen gaat natuurlijk helemaal mank. Jezelf klem zuipen en te buiten gaan aan excessen is geen topsport. Dat is gewoon stupiditeit van onvolwassen (vooral) mannen die in hun puberteit zijn blijven steken en een fiks psychisch probleem hebben. Mag ik mijzelf ook afvragen wat de auteur bedoelt met ‘de juiste stemming’ ? (hij zal toch niet ‘dronken’ bedoelen ?)

(quote:) En als je denkt dat ze in het zuiden origineel verkleed gaan met carnaval, dan ben je op maandag nog niet in Volendam geweest. Want als we wat doen, dan doen we het goed.

“Als we iets doen dan doen we het goed” spreekt voor zichzelf. Hier is sprake van een fatale combinatie tussen chauvinisme en een beperkte realiteitszin.

De verkleedpartijen die vaak in de sfeer van ‘Humor-Uit-Het Rijke Roomsche Leven’ zitten of zouden kunnen competeren met de Gay-Parade houden echt niet over. ‘t Slaat nergens op en gaat nergens over. De vergelijking met de inspanningen bij carnaval gaat helemaal mank. Carnaval gaat over zoveel méér dan ‘100-bier’ en ‘Moe’k oak-hè’. Bij carnaval gaat het feest en de symboliek heel diep en wordt er bijvoorbeeld het hele jaar door hard gewerkt aan kleding of praalwagen. Hier is het is ff-snel kant&klaar;-gekocht - een must (erbij horen / opvallen) -  te melig voor woorden - kleuterpartijtje-niveau.

(quote:)In de namiddag koop je nog een plant in een grote pot voor je moeder als goedmakertje voor het kotsen in de kast, of het poepen naast de WC. Dan struikel je over de drempel en kan je moeder nog een uurtje ‘prut’ zuigen.

Ben ik nou gek ? Of ben jij het ? Of is je moeder het ?

(quote:) Na de kermis begint het grote herstellen. Je lever lijkt een spons, je ziet eruit alsof je door een kudde buffels bent vertrapt, je hoofd voelt leeg en hersenloos en je belooft jezelf dit nooit meer te doen. Ware het niet vanwege de fysieke ongemakken dan wel vanwege de geestelijke kater. Drank neemt remmingen weg, maar of dat nou altijd een voordeel is…..?

De auteur valt in herhalingen. Ik ook.
De vergelijking met een sportprestatie zoals bijvoorbeeld een paar 100 km. fietsen of een wandelvierdaagse á 50 km per dag is hier wel héél raar. Zuipen als topsport maar je gelukkig net zo uitgeput en uitgewoond voelen als ware je een sportman ? In welke ‘sport’ dan ? En wat is de ‘prestatie ?’ Stupiditeit ?

(quote:) Tijdens dit volksfeest waar tienduizenden mensen aan deelnemen valt er vrijwel geen wanklank en krijgt het woord ‘gezelligheid’ een geheel nieuwe betekenis.

‘Vrijwel geen wanklank ?’  ‘Gezellig’ ? De regels worden steeds strenger. De beveiliging steeds verder opgevoerd. De controle en handhaving steeds meer belast. Zijn de incidenten die niet gemeld worden meegerekend ? De familie-drama’s ? De ziekenhuisopnames ? De schade aan spullen ? Diefstal ? Vechtpartijen ? Criminaliteit ? Overlast ? Gezellig hoor.

‘Een dijk vol mensen die blij zijn met elkaar, trots zijn op hun dorp en volmaakt gelukkig zijn.’
Een dijk vol ? Volmaakt gelukkig ? Trots op hun dorp ? Op dit dorp ? Op deze kermis ? Op zulkse laagdrempelige levensvisie ?

Dé grote klacht ‘op Folledam’ is dat er teveel mensen van buiten komen die ‘de sfeer verpesten’.
Die ‘fremders’zijn dan vast iets minder ‘volmaakt gelukkig’ of trots. ‘Volendammers’ (althans mensen die zich er op voorstaan tot dit speciale mensensoort te behoren) kunnen het maar niet laten met hun xenofobe onderbuikje te denken. En te denken dat anderen dat ook doen. Mensen van buiten mogen wel hun geld komen brengen maar moeten daarna opzouten want krijgen de schuld van al dat ‘sfeer-bederf’.

Het verschijnsel Kermis is al vele eeuwen oud. Het ging om jaarmarkten en vieringen vanuit het geloof. Even genieten van het leven na een zwaar jaar was toen wel van toepassing. Eten en drinken en een spel of wedstrijd of voorstelling of act. Er was geen harde muziek dus je kon ook nog eens met elkaar praten of zelf een lied zingen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kermis

Tegenwoordig is het 365 dagen per jaar kermis. Hoe gekker en extremer willen we het nog maken om nóg meer te ‘genieten’ ? Nóg meer eten ? Nóg meer drinken ? Nóg harder&hoger;&sneller; ?

Kermis nú is pure commercie. Er is geen reet meer aan (70% haakt af en is blij als het weer voorbij is / er zijn mensen die 5 dagen vluchten). Maar er moet geld verdiend worden door met name de horeca. Wij als gemeenschap betalen er aan (vaak niet benoemde of zelfs verborgen) schade een hoge prijs voor.

‘t Gaat niet meer om een traditie. Of het plezier. Of het samen. Het is verworden tot vluchtig consumeren op zoek naar iets dat je er niet kunt vinden. Een achterhoedegevecht van mensen die de essentie van het bestaan steeds maar weer niet kunnen vinden.

En dat is waarom er niets speciaals is aan de kermis. Zeker niet aan die in Volendam.

 

 

 

 

     

Totaal aantal reacties: 409

Geregistreerd 2014-01-21

PM

Evenals vorige jaren presteert onze gemeente het om onderstaand persbericht uit te geven.
Geen woord over de kermisdagen in Edam. Juichen over de kermis in Volendam.

Het geeft aan hoe er gedacht en gedaan wordt in Fort Stadskantoor.
Nog een lange weg te gaan.

Deze aanpak is ziek.
Van dat is er niets speciaals aan de kermis in de kom Volendam
maar wel met de pré-occupatie van ons lokaal bestuur met dat dorpje.


Kermis in Volendam weer succes!

De kermis 2016 is over het algemeen, mede door goede weersomstandigheden, goed verlopen. Er was evenals voorgaande jaren een grote publieke belangstelling. Het was weer als vanouds tot en met de kermismaandag een uitbundig feest.

De politie heeft tijdens de kermisdagen 12 aanhoudingen verricht. De verdachten werden aangehouden voor o.a.  mishandeling, zakkenrollen en het verstoren van de openbare orde. Naast een vooraf opgelegd gebiedsverbod is het niet nodig gebleken tijdens de kermis nieuwe gebiedsverboden op te leggen. Eén van de aangehouden personen heeft zich schuldig gemaakt aan de handel in harddrugs. De strafrechtelijke afhandeling hiervan loopt.

Taxi’s

De politie heeft met name op de Edammerweg taxi overlast ervaren en heeft daar op zaterdagavond van veertig taxichauffeurs de gegevens opgenomen en waarschuwingen gegeven. Er was sprake van overlast van chauffeurs die zich niet aan de regels hielden en elkaar het werken onmogelijk maakten.

Nepvuurwapens

Deze kermis is specifieke aandacht besteed aan de aanwezigheid én verstrekking van nepvuurwapens bij de verschillende kermisattracties. In zes gevallen zijn nepvuurwapens zichtbaar aangetroffen en zijn de exploitanten door de gemeente (Boa’s) hierop aangesproken. Na hercontrole en op stevig aandringen werd uiteindelijk de bedoelde voorraad uit het zicht gehaald. De exploitanten zijn gewezen op het lokale beleid dat dit verbiedt. Bovendien stond dit verbod duidelijk benoemd in de exploitatieovereenkomst en in de verstrekte vergunningen.

EHBO

De EHBO-post en de EHBO-vrijwilligers hebben, naar de eerste berichten, een behoorlijk druk weekend achter de rug. Zij konden diverse keren de nodige hulpverlening bieden. Er was een prima teamspirit en hulpverlenersmentaliteit. Dat terwijl deze vrijwilligers misschien ook zelf liever wel ‘te kermis’ zouden willen gaan. Deze vrijwilligers verdienen daarom zondermeer een pluim!

Tevreden

Politie en gemeente zijn zeer tevreden over de samenwerking met de horeca. De burgemeester is positief over het verloop van de openbare orde en veiligheid tijdens de kermis. Hij dankt de hulpverleners, toezichthouders en ondernemers van harte voor de samenwerking.

     

Totaal aantal reacties: 409

Geregistreerd 2014-01-21

PM

Voor sommige mensen is&blijft; het ‘Folledam-tegen-de-rest-van-de-wereld’.
Elk jaar rond deze tijd hetzelfde artikel met dezelfde reacties.

Die eenzijdigheid/ dat eenrichtingsverkeer is al jarenlang een klacht/verwijt. Daar hoort de vraag bij wie die stukjes schrijft en wie ze goedkeurt. De persoonlijke vrijheid van de schrijver en de redactie van de gemeentelijke nieuwsbrief is wellicht te groot ?

Wat ik altijd heel jammer vind is dat dit gegeven niet alleen over het onderwerp ‘kermis’ gaat. Het komt het hele jaar door voor en terug in dossiers – publicaties – discussies. Te vaak wordt er vanuit Fort Stadskantoor – en zelfs in de gemeenteraad (dus dat kunt u zelf terugluisteren) over ‘wij’ gesproken als er ‘de kom Volendam’ wordt bedoeld. Soms (verspreking ?) zelfs over ‘zij’. (de rest van de wereld).

Dommigheid of kommenstrijd = dommenstrijd.
Het gebeurt volgens mij ook niet per ongeluk. Het is bewust.

Kommendenken is ouderwetsche politiek en zó schadelijk voor onze toekomst. Wie wil dat nog ?

Not-Serious was heel serieus.

Zie ook: http://www.groot-waterland.nl/2016/09/06/kermis-in-volendam-weer-succes/#comment-101273

     

Totaal aantal reacties: 373

Geregistreerd 2014-01-17

PM

BU 2018 05 18