Welkom, u kunt hier Inloggen of Registreer

Edam-Volendam Opinie

U bent hier: HomeForum home → Onderwerpen → Maatschappij → Thread

   

Vuurwerk en Criminaliteit

Totaal aantal reacties: 373

Geregistreerd 2014-01-17

PM

PRODUCENTEN
Het voert wat ver om producenten van vuurwerk te bestempelen als criminelen. Zij maken niet alleen consumenten-vuurwerk voor de vrije markt. Zij maken doweg wat de markt vraagt. Dat geldt overigens ook voor wapens drugs of goedkope namaak-artikelen / merkvervalsing. Niet omdat het mag maar omdat het blijkbaar kan.

VERKOPERS
De echte criminelen zijn de verkopers van consumentenvuurwerk. Zij verdienen aan andermans ellende. Voelen zich niet verantwoordelijk voor de door hen gefaciliteerde maatschappelijke schade. Dat boeit hen niet. De markt doet zijn werk. Verkopers van vuurwerk zijn vergelijkbaar met drugdealers.

POLITIEK
Politici hebben mooie woorden en on-navolgbare redenaties om zich te verantwoorden over de vraag of het wel goed is dat iedereen zomaar vuurwerk mag kopen en afsteken. Anno 2017 kiezen ze voor hun kiezers en niet voor principes.

OUDERS
Als ik zie dat in de laatste week van december wordt afgestoken en door wie: het zijn KINDEREN van tussen de 11 en de 17jaar. Horen daar geen ouders bij ? Ouders verantwoordelijk stellen.

MAATSCHAPPELIJKE SCHADE
Als er een bedrag genoemd wordt is het de omzet van vuurwerk. Maar de échte schade is misschien wel een factor 10 groter dan we nu al denken. De échte schade wordt nooit genoemd: tijdelijke invaliditeit - blijvende invaliditeit (m.n.blindheid / doorfheid- gemis aan ledematen - brandwonden - zelfs overlijden ) - schade aan omgeving - schade aan eigendommen van anderen - schade aan milieu - schoonmaak - schade aan levenskwaliteit - psychische schade - Huisdieren !

VUURWERKVERBOD
Als in vele andere landen zou een vuurwerkverbod gewenst zijn. Als in vele andere gemeenten een vuurwerkverbod of restricties daarin. We zijn toch geen 3e-wereld-land ?

BELASTING
de schade die vuurwerk aanricht zou verhaald moeten worden op degenen die hem verooorzaken.
Een substantiële belasting op vuurwerk zou daar toe kunnen bijdragen. Ook de kosten van controle en handhaving zouden moeten worden verhaald op de daders: i.p. producenten - verkopers - kopers.

HYPOCIET
We zijn hypocriet bezig. Omdat het probleem ná 1 januari ‘weg’ is en pas 11 maanden later weer opduikt. Op allerlei andere probleemgebieden (verkeer / zorg / onderwijs / politiek) schreeuwen we graag moord&brand;. Maar als het gaat om vele gewonden en zelfs doden - vele 10-tallen miljoenen schade - overlast en geen respect hebben voor gevoelens van anderen mag je er opeens niets meer van zeggen. De politiek i.p onze politici zijn de hypcrieten-ten-top: een vuurwerkverbod / restricties in EdamVolendam zou electoraal niet opportuun zijn.

http://nederlandvuurwerkvrij.nl/

     

Totaal aantal reacties: 373

Geregistreerd 2014-01-17

PM

In het artikel “Het Vuurwerkverbod’ van Raoul Du Pré in De Volkskrant van 3 januari 2017 wordt gesproken over het geweld tegen hulpverleners / politie-agenten / ambulance-medewerkers / brandweer-mensen.

Landelijk 100- en arrestaties (en alle maatschappelijke en financiële en persoonlijke gevolgen daarvan).

Hij omschrijft de sfeer op oudjaarsdag als: “hypernerveus - agressief - onaangenaam en een ‘alles-mag-instelling’ onder een bepaald deel van de bevolking. Alcohol en vuurwerk - een noodlottige combinatie. Harder straffen. Meer straffen. Het zal niet helpen.

.Juist ‘in de anarchie van kruitdampen’ zit het verschil tussen oud&nieuw; vieren en bijvoorbeeld Koningsdag.

Politici zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Een vuurwerkverbod moeten afdwingen. Consumentenvuurwerk verbieden. Maar dat kost kiezers en geeft maatschappelijke onrust.
Vooralsnog komen de meeste poitici/politieke partijen niet verder dan woorden van afschuw over het fenomeen en vooral de gebeurtenissen m.b.t. agressie naar hulpverleners toe.

     

Totaal aantal reacties: 408

Geregistreerd 2014-01-21

PM

Terwijl de rotzooi van het vuurwerk van oud&nieuw; nog overal ‘vrolijk’ de straten ‘siert’ vraag ik mij af: zou een enquete of een soort van referendum zin hebben ? Een volksraadpleging over de vraag of we niet eens van die gekkigheid qua vuurwerk met oud&nieuw; af zouden willen ? Afschaffen die waanzin ?!

Hoeveel handtekeningen zijn er nodig om in EdamVolendam te komen tot een geheel of gedeeltelijk vuurwerkverbod ? Ik dacht aan 100 - 500 - 1000 - 5000 ? Geen idee. U ?

Gelukkig kwam het verlossende antwoord al snel. Om aan de waanzin van de schade en vervuiling en overlast (en agressie) rond eind december af te komen hebben we er maar 13 nodig. Een meerderheid in de gemeenteraad.

Jammer dat bij ons de gemeenteraadsleden hun principes graag inruilen voor pragmatisme en de angst om kiezers tegen zich te krijgen. Principes als een openbare ruimte die heel-schoon-netjes&veilig; is. Een principe als het voorkomen van al die volkomen onnodige schade en alle kosten die daarbij horen. Een principe als het voorkomen van gewonden of erger. (Wat denkt u van de schade aan levenslange invaliditeit voor de persoon - zijn/haar omgeving - de maatschappij ?). Onder de 18 geen alcohol en drugspreventieprogramma’s zijn ‘in’ maar kinderen van 10 tot 18 mogen met echte bommen rondlopen. Principes als ‘de stem van de meerderheid’ (die blijkens landelijke onderzoeken ruim vóór een vuurwerkverbod is) Principes als zorg voor mensen die bang zijn voor vuurwerk of bij wie zelfs hele nare herinneringen aan de oorlog opkomen. Principes als milieuschade (u denkt dat de rotzooi straks ‘weg’ is maar het is alleen uit het zicht niet uit lucht-bodem-water.) Principes als ‘zorg voor (huis-)dieren’ die het toch behoorlijk zwaar hebben in deze dagen.

Ach ja. U en ik kunnen er vast nog wel een paar uitgangspunten bij bedenken die het allemaal beter zouden maken. Maar blijkbaar is er één principe bij onze volksvertegenwoordigers dat wij maar niet kunnen vinden. Weet u welk dat is ?

Van alle genoemde problemen maakt EdamVolendamSchoon natuurlijk een punt van de achterlijke vervuiling van onze leefomgeving door al dat vuurwerk.
Hoe hard particulieren of gemeente of professionals ook aan het schoonmaken gaan - zolang we geen einde maken aan deze waanzin schiet het uiteindelijk natuurlijk niet op. Ook EdamVolendamSchoon gaat de aankomende maanden weer een heleboel vuurwerkafval vinden op straat / in het openbaar groen / in het water - en opruimen. Soms met enthousiasme en geloof in de goede zaak. Soms met bezwaard gemoed.
Maar immer dapper voorwaarts.

Tot dan wensen we u een schoon 2017
En onze volksvertegenwoordigers in onze gemeenteraad wijsheid&sterkte;.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
0299 - 36 19 20

     

Totaal aantal reacties: 373

Geregistreerd 2014-01-17

PM

BU 2018 05 18